Tips voor duurzamer wassen

Niet iedereen staat stil bij wat duurzaam is of niet. Al helemaal niet bij het doen van de was. Je doet het graag snel even tussendoor, want de was doen is niet je favoriete bezigheid. Toch kan je met een klein beetje moeite al snel duurzamer wassen!

Wacht tot de trommel vol is

Veel mensen draaien een half wasje. Je wilt dat ene jurkje morgenavond graag aan of wast je sportoutfit nog even snel voor de wedstrijd van morgen. Wel zo lekker als die weer fris en schoon is. Begrijpelijk, maar erg zonde! Wanneer je wacht tot de wastrommel echt vol zit zal je minder wassen en dus ook minder water, zeep en energie verbruiken.

Kies een kort programma

De meeste wasmachines hebben de optie om een programma sneller te laten draaien. Maak daar eens gebruik van! Ideaal voor een opfris wasje. Je was wordt net zo schoon maar je verbruikt wel minder energie.

Is het echt nodig?

Wanneer je iets in de was gooit ga dan eens na of het echt nodig is. Een broek hoef je bijvoorbeeld niet vaak te wassen; een jeans zelfs nooit! Voor het wassen van een spijkerbroek wordt vaak de tip gegeven om het in de vriezer te leggen zodat de bacteriën gedood worden. Wist je dat?

Tegenwoordig wordt kleding niet meer zo vies als vroeger. Hang bijvoorbeeld je kleding even buiten zodat deze weer fris ruiken en verwijder kleine vlekjes met de hand. Zo gaat je lievelingsitem een stuk langer mee!

Gooi de droger de deur uit

Waarschijnlijk wist je het al, maar het drogen van de was in een droger kost veel energie. Je bespaart dus een hoop als je je was ophangt aan een wasrek. Vaak kan dat buiten, maar in de winter doe je dit natuurlijk liever binnen. Ruikt je hele huis ook meteen naar schone was. Heerlijk!

Gebruik niet te veel wasmiddel

9 op de 10 mensen doseert verkeerd en gebruikt daardoor te veel wasmiddel. Zonde natuurlijk! Het te veel aan wasmiddel spoelt ongebruikt het milieu in, blijft achter in de vezel van de kleding waardoor kleuren sneller vervagen en ontstaat er sneller vetluis in je wasmachine waardoor deze muf gaat ruiken. Het Less doseersysteem zorgt ervoor dat jij nooit meer te veel gebruikt! Kies voor één van de heerlijke Robijn geuren en ga nóg beter wassen.