Mythe van de sok-etende wasmachine

Je haalt je schone was uit de wasmachine, zijn er ineens een aantal sokken verdwenen! Alsof de machine je sokken heeft opgegeten… “Die zullen wel ergens anders liggen” denk je dan. Herkenbaar? Dit proces gaat zeer geleidelijk en ineens heb je een la vol enkele sokken. Hoe kan dat nou? Vandaag lossen wij dit mysterie eindelijk voor je op: wij weten waar jouw sokken blijven én hoe je nooit meer jouw sokken op mysterieuze wijze kwijtraakt in de wasmachine.

Vermiste sokken

Ja, het gebeurt echt: de wasmachine 'eet je sokken op'. Zeker als het rubber van de wasmachinedeur (de manchet) iets is versleten, kan het makkelijk gebeuren dat een sok of een ander klein item tussen het rubber glipt. De trommel draait een paar keer en het verdwijnt zo in de ruimte tussen de trommel en de kuip. Dag sok... 

Is een sok-etende wasmachine erg?

In veel gevallen is dit niet erg, voor je wasmachine tenminste. Bij het draaien van de wastrommel slijt in de meeste gevallen de verdwenen sok weg tot kleine stukjes waarna deze worden weggespoeld met water. Dit is niet schadelijk voor je machine, maar het kan ook gebeuren dat een sok verder glipt en klem komt te zitten waardoor de trommel niet meer kan draaien. Dan heb je wel een groter probleem .

Je sok zit net achter het deurrubber (de manchet) 

Trek met de hand voorzichtig de manchet opzij. Als je daar nog een stuk van het kledingstuk ziet, wil het nog wel eens lukken om deze voorzichtig te trekken en de trommel zachtjes heen en weer te bewegen. Gebruik een haakje om bij het vastzittende kledingstuk te komen als je er zelf niet goed bij kunt. Heeft de sok of bh het draaimechanisme achterin de wasmachine volledig vast laten lopen, kun je het beste een monteur inschakelen. 

Zo voorkom je dat jouw sokken verdijnen in de wasmachine 

Ben jij het ook zat om elke keer nieuwe sokken te kopen omdat ze verdwijnen in de wasmachine? Er is een simpele én goedkope oplossing: koop een waszakje en doe hier jouw vieze sokken in, eventueel samen met je ondergoed en andere kleine items. Zo weet je zeker dat jouw sokken niet meer kwijtraken in de wasmachine.

Of probeer een van onderstaande oplossingen: 

  • Er zijn verschillende slimme sokclips online te krijgen, maar een “gouwe oude” tip van oma is om je vuile sokken aan elkaar vast te pinnen met een veiligheidsspeld. Mooi voordeel is dat je na het wassen niet meer hoeft te zoeken naar de goede match. Je hangt ze zo op en hebt ze direct bij elkaar. Handig!
  • Vervang je versleten manchet

Niet alleen je wasmachine is de boosdoener

Je wasmachine is niet altijd de boosdoener. Hieronder de meest voorkomende redenen voor verdwenen sokken:

  • Klinkt misschien voor de hand liggend, maar vaak is je sok over het hoofd gezien en in de wasmand achtergebleven of eruit gevallen bij het verplaatsen van de was.
  • Wat ook een goede verstopplek is, is in andere kleding. Heb je je kleding goed gecontroleerd? Soms blijft een sok hangen in een broekspijp of in hoezen.
  • Sabotage! Je man, broer, zus of huisgenoot mist zelf een sok, en heeft een van je sokken ingepikt om het paar weer compleet te maken.
  • Er duiken vaak 'wees-sokken' op achter de sokkenlade in een klerenkast. Heb je daar al goed gekeken?

Heb jij andere tips?

Laat het ons weten via info@less.nl