Winterkleding wassen. Zo doe je dat!

Ga jij de sneeuw opzoeken dit jaar? Dan heb je vast de benodigde kleding in huis zodat je lekker warm blijft. Warmte ondergoed, pulli’s, donsjassen, softshells… noem maar op. Een gedeelte van deze kleding is niet lastig te wassen. Een donsjack is echter een ander verhaal! Wij geven wastips voor de items die je normaal gesproken niet vaak tegenkomt in wasmand.

 

Handschoenen en wanten

Goede winterhandschoenen zijn waterdicht, winddicht, ademend en natuurlijk warm. Je kunt je vast voorstellen dat deze handschoenen een speciale behandeling nodig hebben!

 

Het is belangrijk dat je ze frequent wast. Vuil zorgt er namelijk voor dat de functionaliteit van de handschoenen achteruitgaat. Zorg ervoor dat je de handschoenen niet binnenstebuiten wast en gebruik een waszakje om extra voorzichtig te zijn. Wanneer je ze droogt, hang ze dan op aan 1 van de vingertoppen of zet ze rechtop neer.

 

Donsjack

Eigenlijk is de eerste tip heel simpel. Als de jas er schoon uitziet, schoon ruikt en dus niet echt vies is, was het dan niet. Een donsjas kan zonder problemen gewassen worden maar hoe vaker je wast, hoe eerder de jas slijt.

 

Als je de jas wel moet wassen kan dat gewoon in de wasmachine. Kies voor een wolwasprogramma en was op 30 graden. Om de jas mooi te houden is het belangrijk om kort te centrifugeren. Daarnaast is de ultieme tip om een aantal tennisballen in de machine te doen. Die kloppen namelijk het dons los zodat de jas mooi vol blijft.

 

Het drogen mag in de wasdroger maar dat moet wel op een lang droogprogramma met een lage temperatuur. Dat gaat dus wat tijd kosten! Hierbij kun je ook weer tennisballen toevoegen. Dit zorgt ervoor dat de veertjes minder aan elkaar blijven plakken.

 

Softshells

Een softshell is de jas die je als bovenlaag kunt aantrekken. Dit wordt vaak over een donsjack gedragen omdat het waterdicht en ademend is. Deze technische jas is waterdicht door een membraan dat over de stof ligt. Men denkt vaak dat je de jas niet moet wassen omdat dat het membraan aantast en de jas daardoor niet meer waterdicht is. Niets is minder waar! Door de viezigheid gaan de jassen namelijk minder goed ademen waardoor het zweet niet afgevoerd kan worden. Het is dus juist goed om de jas in de wasmachine te doen als het vies is.

 

Bij het wassen van een technische jas is het een goed idee om de jas in de droger te drogen. Dit kan op een kort programma. Ongeveer 20 minuutjes is al genoeg. Dit zal de waterafstotende eigenschap van de jas heractiveren. Heb je geen droger? Strijk de jas dan met een theedoek ertussen.

 

Let op! Jassen en broeken met coatings

Er zijn ook kledingstukken met coatings in plaats van een membraan. Die zijn van zichzelf niet waterafstotend maar zijn behandeld met een coating waardoor ze wel waterafstotend worden. Deze items zijn vaak goedkoper en minder slijtvast. Je kunt ze wel wassen maar de coating zal daardoor sneller verdwijnen.

 

Welke wasmiddelen heb je nodig?

Gebruik voor alle bovenstaande kledingstukken geen wasverzachter of vlekverwijderaar. Dat is nergens voor nodig! Mocht een vlekverwijderaar je laatste redmiddel zijn, dan houden we je niet tegen. Probeer altijd eerst een vlek met een normale was of een nat doekje te verwijderen. Daarnaast is het belangrijk dat je milde wasmiddelen gebruikt, zonder bleek dus! Een wasmiddel voor witte was is uit den boze… Robijn Black Velvet is ons mildste wasmiddel en dus een goede keuze voor het wassen van jouw wintersport kleding.

 

Voor alle soorten kleding die we genoemd hebben is het van belang om niet te veel wasmiddel te gebruiken. Hoe meer wasmiddel je gebruikt, hoe groter dat kans dat je het onnodig aantast. Vooral bij de kledingstukken met membraan of coating moet je extra rekening houden met de hoeveelheid wasmiddel die je gebruikt. Het Less doseersysteem kan jou hier zeker bij helpen!